Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.

O kateri smeri govorijo spodnje povedi?

Isti stavek je predvajal na treh zaslonih.

Postavil je 4 x 16 steklenih kock.

S tovornjaki je pripeljal 30000 m3 zemlje.

5.

Na spodnja vprašanja odgovori z drži ali ne drži.

Minimalizem se izraža skozi zahtevne kompozicije.

Drži. Ne drži. Namig

Instalacija kot umetniško delo je delo vodovodarjev.

Drži. Ne drži. Namig

Delo land arta polepša pokrajino.

Drži. Ne drži. Namig

Konceptualni umetniki veliko časa izdelujejo svoja dela.

Drži. Ne drži. Namig

Dela land arta so lahko veliki in dragi gradbeni posegi.

Drži. Ne drži. Namig

Objekti, ki jih uporabljajo umetniki minimalizma, lahko nastanejo v tovarnah.

Drži. Ne drži. Namig

Sporočanje skozi različne medije

Leta 1997 je poljski umetnik Zbigniew Libera kreiral tematske komplete istih kock na temo koncentracijskih taborišč. Na ozemlju Poljske je bilo v času druge svetovne vojne ogromno taborišč in umetnik je skozi to delo pokazal na bolečo rano svojega naroda. Žal je umetnina dvignila veliko prahu in doživel je, da so mu delo cenzurirali na beneškem Bienalu. Že v socializmu je imel težave z oblastmi in v kapitalizmu je ostalo enako.

6.

Razmisli o igrači, ki bi kritično obravnavala neko temo iz naše zgodovine ali šole. Kakšno vsebino bi imela? Poskusi napisati naslov in kreirati škatlo. Naredi nekaj fotografij, pravih ali montiranih, kako bi igrača delovala.

{OGLEJ SI; Oglej si dela Emila Noldeja, nemškega ekspresionista, ki so mu nacisti prepovedali ustvarjanje.}

{RAZMISLI; Razmisli o svobodi umetniškega ustvarjanja. Kakšna družba prepoveduje umetnikom izražanje?}

Država NSK

Ta projekt temelji na kritiki totalitarnih (enostrankarskih, nedemokratičnih) političnih sistemov. Kako razumeš potrebo po obstoju umetniške države? Ali je to država, v kateri veljajo zakoni umetnosti? Osnovni zakon umetnosti bi morala biti ustvarjalna svoboda. Ali to pomeni, da v političnih sistemih ni prostora za umetnost in njeno svobodo.

7.

V zapiske napiši, kakšna načela bi imela tvoja država.

8.

Predstavi svojo državo v razredu z nastopom oziroma performansom, ki ni daljši od petih minut. Razmisli o vsebini besedila, svojih oblačilih, nastopu, višini in barvi svojega glasu. Spomni se rimskih imperatorskih portretov Avgusta iz Primaporte ter Marka Avrelija na konju, vsak sporoča ljudstvu drugačno videnje svoje oblasti.

<NAZAJ
>NAPREJ115/237