Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

KIPARSTVO

Besedilo dopolni z manjkajočimi izrazi.

antiki narave ideji idealne lepote
Zgledovanje po ter natančno posnemanje (naturalizem) sta dve osnovni , značilni za renesančno kiparstvo. Lorenzo Ghiberti, Andrea del Verrocchio, Donatello in Michelangelo so najpomembnejši kiparji zgodnje in visoke renesanse. Uveljavili so načela , ki so se sprva razširila po vsej Italiji, pozneje pa vplivala na razvoj renesančnega kiparstva po vsej Evropi.

Reliefi severnih vrat krstilnice v Firencah (sliki spodaj) so prvi primer renesančnega kiparstva. Oblikoval jih je Lorenzo Ghiberti, ki je z zmago na natečaju postal vodilni kipar zgodnje in visoke renesanse. Dve desetletji pozneje je oblikoval še druga vrata krstilnice, tako imenovana Rajska vrata.

{PRIMERJAJ; Primerjaj reliefa na slikah. Kaj si ugotovil?}


Donatello, 1447–1453, Gattamelatta

Michelangelo, 1497–1499, Pietà

Michelangelo, 1505–1545, Nagrobnik za Julija II., Sv. Peter v vezeh, Rim

Giambologna, 1546–1580,
Merkur

Benvenuto Cellini, 1545–1554,
Perzej z Meduzino glavo

{RAZMISLI; Kaj pomeni izraz figura serpentinata?}

<NAZAJ
>NAPREJ156/237