Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SEVERNA RENESANSA

SLIKARSTVO
Z izrazom severna renesansa označujemo nizozemsko in nemško umetnost med letoma 1400 in 1570. S to oznako je poudarjeno dejstvo o izvirnosti sodobnikov italijanske renesanse, ki so živeli na severu, sicer pa ne moremo govoriti o enakih slogovnih načelih »obeh renesans«.

Na umetnost 15. stoletja na severu italijanska odkritja in zanimanje za raziskovanje ter preporod antike niso vzbudili veliko zanimanja. Umetniki so sledili drugačnim načelom in rešitvam. Z natančnim opazovanjem in obravnavo podrobnosti so v svojih delih dosegli najvišjo stopnjo realizma. Najpomembnejši predstavniki slikarstva 15. stoletja severno od Alp so Jan van Eyck, Rogier van der Weyden in mladi Albrecht Dürer.


Jan van Eyck, leto 1432, Gentski oltar

Vpliv humanizma se je hitro razširil po vsej Evropi. Nizozemski in nemški umetniki 16. stoletja so se začeli zanimati za italijansko renesanso ter se posvetili tudi študiju klasičnih antičnih umetnin. Odločilno vlogo pri razvoju slikarstva pa je imela grafična umetnost.

Albrecht Dürer je ena izmed vodilnih osebnosti srednjeevropske renesančne umetnosti. Bil je slikar, grafik in teoretik, na njegov slog pa je zelo vplivalo potovanje v Benetke. Njegove grafike so se razširile po vsej Evropi, z njimi je vplival tako na sodobnike na severu kot tudi v Italiji. 

Albrecht Dürer, leto 1513, Vitez, Smrt in Hudič

{POIŠČI; V poglavju Grafika poišči, kaj je značilno za tehniki bakroreza in lesoreza.}

Predstavniki slikarstva 16. stoletja so Albrecht Dürer, Hieronimus Bosch, Pieter Bruegel starejši, Lucas Cranach in Hans Holbein.

   
Hieronimus Bosch, okoli leta 1500, Vrt naslad
Pieter Bruegel starejši, leto 1565, Vrnitev lovcev

<NAZAJ
>NAPREJ159/237