Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Renesansa je obdobje, ki predstavlja začetek novega veka. To je čas odkrivanja sveta, novega razumevanja umetnika kot genija ter prelomnih družbenih dogajanj, ki so opredelila razvoj novega sloga v umetnosti. Renesansa, tako severna kot južna, v umetnostni zgodovini zaseda pomembno mesto, saj je to prelomno zgodovinsko obdobje, ki je vodilo k napredku, in je čas, v katerem so živeli umetniki, geniji brez primere.

Izraz renesansa izhaja iz italijanske besede (rinascimento) in pomeni ponovno rojstvo. Ponovno rojstvo in reinterpretacija klasičnih grških idealov, ki so s študijem antičnih piscev in novoodkritih grških umetnin dobili novo podobo. Renesansa je čas, ko se umetniki in intelektualci ne ozirajo le na razlage, ki jih je utrdila Cerkev, pač pa se oprejo na razumsko dojemanje sveta, narave in človeka, ki živi v njej.Piero della Francesca, okoli leta 1472, Urbinski diptih


Michelangelo, po letu 1538, Kapitolski trg, Rim, Italija

Renesansa se je sprva uveljavila v Italiji, natančneje v Firencah, se od tam razširila po vsej Italiji in pozneje zajela tudi sever Evrope. Ker se umetniki na jugu in severu razlikujejo glede na razmišljanje in pristop k delu, govorimo o južni in severni renesansi. Podrobneje pa jo delimo še na zgodnjo, visoko in pozno renesanso, od tega pozno označujemo tudi z izrazom manierizem.

Nove slogovne značilnosti so se izoblikovale tako v oblikovanju arhitekture kot tudi kiparstvu in slikarstvu. Mnogo umetnikov je delovalo na vseh treh umetniških področjih, poleg tega pa so se zanimali še za glasbo, literaturo, filozofijo in razvoj znanosti.

{DOPOLNI; Časovni trak (glej gumbe zgoraj) dopolni s predstavniki arhitekture, kiparstva in slikarstva. Uporabiš lahko obliko časovnega traka, kot na primerih, miselni vzorec ali kakšno drugo obliko zapisa.}

<NAZAJ
>NAPREJ160/237