Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

REVOLUCIONARNO RAZBIJANJE OBLIK

Ekspresionizem (gl. ekspresio pomeni notranji izraz) pomeni likovno smer, v kateri so umetniki vsebine izražali skozi od znotraj močno spremenjene, deformirane, praviloma ploskovite oblike, ustvarjene s premazi barvno »intenzivnih« čistih barv. Idejni začetnik je bil van Gogh, postimpresionist. Čeprav z izrazom ekspresionizem označujemo smeri od začetka 20. stoletja do začetka prve svetovne vojne, ga na splošno uporabljamo za vsako osebno, čustveno podoživljeno izražanje.

Henry Matisse je bil vodilni slikar francoskega fovizma. Sliko Ples je naročil ruski trgovec s tekstilom in zbiratelj umetnin Sergei Shchukin.

Ernst Ludwig Kirchner je bil eden izmed ustanoviteljev skupine Most v Dresdnu leta 1905. Ime so vzeli iz Nietzschejevega dela Tako je govoril Zaratustra: Veliko na človeku je to, da je most in ne cilj.Henri Matisse, leto 1910, Ples
Ernst Ludwig Kirchner, leto 1910, Avtoportret z modelom

Kubizem je smer, ki sta jo ustvarila Pablo Picasso in Georges Braque. Idejni začetnik je Paul Cézanne.

Gospodične iz Avignona je prva kubistična slika.


Pablo Picasso, leto 1907, Gospodične iz Avignona   

{RAZIŠČI; Koliko so konstruktivistični pogledi vplivali na slovenske likovnike?}

Abstraktna (nefiguralna) umetnost se pojavi skoraj sočasno na treh koncih sveta, pri Kandinskem v Nemčiji, Mondrianu na Nizozemskem ter pri Maleviču v Rusiji.Slika levo; Vasilij Kandinski, leto 1909, Pogled na Murnau z železnico in trdnjavo

Slika desno; Vasilij Kandinski, leto 1912, Improvizacija 26

<NAZAJ
>NAPREJ198/237