Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Spremljali smo dogodke v likovni umetnosti 20. stoletja in zdajšnjega časa. Za modernizem je bilo značilno ukvarjanje izključno z obliko likovnega dela. Družbene okoliščine so vedno vplivale na nastanek in razvoj umetnosti. Vera v napredek in razvoj se kaže s pojavom vse večjega števila novih smeri in v industriji vse več novih izdelkov.
Ekspresionizem se izraža s kričečimi kontrastnimi barvami. Slike so ploskovite. Umetniki zavračajo družbene odnose in se postavljajo kot novi primitivci. Kubizem še bolj razgradi to, na kar smo najbolj občutljivi – človeško podobo. Ta je oglata in groba, naslikana v nekaj odtenkih sorodnih barv.

Svet abstraktne umetnosti je zdaj le svet likovnih elementov, osvobojen vsake pripovednosti, pripravljen, da postane univerzalna oblika sporazumevanja. Dadaizem je med prvo svetovno vojno opravil še z likovno estetskim. Pojavijo se dela, sestavljena iz resničnih potrošnih predmetov iz vsakdanje rabe. Nadrealizem je pod vplivom psihoanalize odplaval v svetove sanjskega in nezavednega. Abstraktni ekspresionizem ustvarja velika dela, osvobojena celo klasične gradnje slike.

Novi realizem na novo definira svet okoli nas, družbo in ustvarjanje samo. Pop art je množično industrijsko proizvodnjo in njeno oglaševanje postavil pod drobnogled. Op art je del sveta abstraktne umetnosti, ki maje naše predstave o trdnosti naše percepcije. Minimalizem je do konca omejil in idejo in obliko likovnega dela. Praznina, ki se kaže, je v resnici praznina družbe tega časa in jo jasno pokaže le umetnik. Land art je v naravi, daleč od mest, začel govoriti o našem odnosu do vsega, kar nas obdaja, zemlje, vode, zraka, sonca in zvezd. Konceptualna umetnost se izraža samo in zgolj skozi idejo, ki jo poskuša čim preprosteje predstaviti, včasih kot le poved na papirju. Hiperrealizem je, če ga pravilno razumemo v času, izraz enake nevtralnosti in praznine kot minimalizem, le da je ustvarjen s tekmovanjem s fotografskim aparatom in naravnimi oblikami samimi. Neoromantizem skozi svobodno in sveže podane slikarske in kiparske oblike obuja ideje iz preteklosti in nam jih ponuja na nov način, skoznje nam govori o sedanjem času.Umetnost, ki se dogaja danes, praviloma izbira orodja izražanja usklajeno z idejami, ki nam jih umetnik hoče posredovati. Globina dela je globina povedi.

<NAZAJ
>NAPREJ203/237