Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nizozemski slikar Piet Mondrian je do abstraktnih slik prišel skozi proces poenostavljanja. Spodnji primeri govorijo o tem.
Izraz v abstraktni umetnosti je pri nekaterih avtorjih lirično ekspresiven in svoboden, pri drugih racionalno hladen in geometričen.

Kazimir Malevič, okoli leta 1923, Črni kvadrat, 106 x 106 cm, olje na platnu

Upanje v boljši svet v času grozljive vojne – dadaizem.

Med prvo svetovno vojno deluje skupina umetnikov, ki ji nasprotujejo. Ustvarjajo dela, ki so po značaju antiumetniška in neklasična. V to skupino sodijo Srečko Kosovel in tržaški konstruktivisti.

Marcel Duchamp, leto 1913, Kolo (od kolesa) (Bicycle Wheel), 129,5 x 63,5 x 41,9 cm

POTOVANJE V DRUGE SVETOVE ALI ODMIK OD RESNIČNOSTI

Nadrealizem pomeni umetniški izraz, pri katerem so avtorji (umetniki) potovali v svet sanj.

<NAZAJ
>NAPREJ199/237