Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


V šestdesetih letih 20. stoletja se pojavijo umetniške smeri minimalizem, land art in konceptualna umetnost. Ker bodo nekatere izmed njih podrobneje obravnavane v drugih poglavjih tega učbenika, je tukaj le nekaj osnovnih smernic.

Minimalizem (Minimal art) je smer, v kateri so se umetniki izražali s pomočjo izjemno poenostavljenih oblik, postavljenih v preproste kompozicije. Ime so dobili zaradi minimalne ideje, realizirane na minimalen način. Umetniki zavračajo vsako idejo o globljem pomenu njihovih del. To, kar vidiš je to, kar je.

Land art (Zemeljska umetnost) je svoja dela ustvarila daleč od galerijskih prostorov, v naravi, z naravnimi materiali. Pri ustvarjanju so uporabljali veliko gradbene mehanizacije in sredstev. Takšna dela niso le kipi v prostoru, ona soustvarjajo prostor in ga preoblikujejo.

Konceptualna umetnost je ustvarjala le ideje. Umetniki so jih v največji meri predstavljali občinstvu kot povedi, napisane na papirju. Dela so ustvarjena (v resničnem času) – največkrat pa dokumentirana v pisni obliki ali po ustnem izročilu (primer: Nuša in Srečo Dragan: Gib).

Neoromantizem ali nova slika je umetnostni izraz, ki se pojavi na več delih sveta hkrati. V vseh primerih obuja lokalno tradicijo.
POSTMODERNIZEM

Postmodernizem je izraz, ki ne skriva enotnega sloga. Njegova posebnost je vsekakor poudarjanje vsebine (ideje). Govorimo o umetnosti, ki se dotika najrazličnejših področij in pri tem izbira strategije za vsak posamezen primer.
<NAZAJ
>NAPREJ201/237