Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Abstraktni ekspresionizem se pojavi v ZDA. Slikarji slikajo na velikih platnih, s širokimi čopiči in debelimi namazi barv, ki se cedijo s platen. V Evropi slikarji delajo na manjših platnih, pri tem kombinirajo različne materiale, na sliko lepijo mivko, dodajajo kose zarjavele pločevine, bitumen, včasih kurijo barvo na površini slike, iščejo nove oblike in teksture.Evropski avtorji so ubrali novo pot. Oblikovali so kritični odnos do predmetov – in hkrati do dela samega.

{RAZMISLI; Yves Klein je svoja dela ustvarjal pred občinstvom. Gre za javne nastope. Razmisli, kako je umetnik s svojim delom vplival na gledalca.}

Joseph Beuys, leto 1970, Polstena obleka (Felt suit), 170 x 100 cm

Op art (okrajšano od optical art) je smer abstraktne umetnosti, ki v svojem delu izkorišča nepopolnost našega vida. Tako nastale umetnine ustvarjajo vtis (iluzijo) gibanja. Nekatera dela pa so gibljiva.

Victor Vasarely, leto 1971, Vega-Gyongly-2, 80 x 80 cm, akril na platno  

Pop art je nastal v Veliki Britaniji, zagon pa je dobil v ZDA. Eden prvih avtorjev pop arta (R. Hamilton) je izjavil, da mora biti umetnost preprosta, poceni in nadomestljiva.
<NAZAJ
>NAPREJ200/237