Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

NALOGE – ARHITEKTURNI PROSTOR

1.

Dopolni povedi.

risbe makete modeli

Arhitekti delo običajno začnejo s skicami, nadaljujejo z risbami ter končajo z maketami in modeli. Izrazna sredstva, ki se uporabljajo v arhitekturi, so dvodimenzionalne in tridimenzionalne , v novejšem času pa tudi računalniško izdelani in animacije.

Uvodno besedilo za 2. 3. in 4. nalogo
Frank Lloyd Wright (ameriški arhitekt, 1867–1959) je oblikoval vrsto svetovno znanih družinskih hiš. Oglej si primer »Gordonove hiše« in odgovori na postavljena vprašanja.Frank Lloyd Wright, leto 1957,
Gordonova hiša, Winsolvile, Oregon, ZDA

2.

Katere antropometrične merske enote je Frank Lloyd Wright uporabil pri konstrukcijski mreži Gordonove hiše?

3.

Pozorno si oglej tloris »Gordonove hiše« in pojme, ki bodo potrdili način razporeditve, prostorov vpiši (premakni) v prazna polja.

vzdolžno prečno vrt nadstrešek terasa

Prostori v pritličju, nadstrešek, predsoba in dnevna soba so organizirani ; kuhinja, kabinet in spalnica staršev pa . Zunanji prostor v pritličju predstavljajo in terasa na vzhodu, na jugu ter na zahodu.

4.

Likovno preoblikovanje fasade.
V literaturi ali na spletu poišči fotografijo fasade arhitekture. Uporabi risalni list A3 in poljubno tehniko (risba, kolaž, računalniška grafika) in oblikuj novo likovno podobo fasade. Fasado lahko upodobiš črno-belo ali v barvi. Priložena slika ponazarja eno od rešitev naloge.

Sinjur Sara, leto 2014, Futuristična fasada nebotičnika, črno-bela računalniška grafika, Ljubljana

<NAZAJ
>NAPREJ105/237