Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nizi, zaporedja, vzorci

Družina Bukovec se je odločila prepleskati stanovanje. Peter je za svojo sobo izbral svetlo modro barvo, želel pa je imeti tudi vzorec.

Najbolj všeč so mu bili tile trije nizi.

Naposled se je odločil za niz z geometrijskimi liki.

Opazoval je pleskarja Toneta, kako spretno vihti čopič in ustvarja vzorec. Ko je Tone narisal prvih $6$ likov vzorca, je Petra nenadoma presenetil z vprašanjem:

"No, Peter, kateri lik sledi?"

Še preden je Peter lahko razmislil, mu je Tone zastavil še eno vprašanje:

"Znaš napovedati, kateri lik bo stal na $14.$ mestu?"

Ponovitev

Nanizane objekte najdemo vse okrog nas, v naravi, na oblačilih, v glasbi, v gradbeništvu ...Včasih lahko prepoznamo pravilo za nadaljevanje niza. Takrat govorimo o vzorcih.

Poglej okrog sebe in še sam poišči nekaj nizev ali pa se spomni, kje bi lahko kakšnega še opazil oziroma našel.

V nadaljevanju se bomo ukvarjali s tistimi nizi, v katerih nastopajo geometrijski liki. 

<NAZAJ
>NAPREJ25/557