Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Primerjanje

Nina in Miha vsako soboto gledata televizijsko oddajo Kolo sreče. Odločila sta se, da si izdelata vsak svoje "kolo sreče,"  s katerima se bosta lahko priljubljeno igro igrala tudi doma.

Iz kartona sta izrezala dva enako velika kroga, iz katerih sta ustvarila vsak svoje "kolo sreče." Nina je svoj krog razdelila na $7$ enakih delov, Miha pa na $9.$ Nina se je odločila, da bo tri sedmine svojega "kolesa sreče" pobarvala z rdečo barvo, Miha pa je z rdečo barvo pobarval $5$ delov. Ko sta bila oba izdelka končana, sta ju primerjala.

   

Čigavo kolo je v večjem deležu pobarvano z rdečo barvo?

Miha: "Moje kolo! Več kot polovica mojega "kolesa sreče" je pobarvana z rdečo barvo."

Ima Miha prav?

 

Ponovitev

Preden se lotimo ugotavljanja, ali ima Miha prav, se preizkusi v primerjanju naslednjih delov celote.

Ali izjavi držita?

1. Pobarvani del celote na sliki A je večji od dela celote na sliki B. 

Drži. Ne drži.

2. Pobarvani del celote na sliki C je manjši od dela celote na sliki D.

Drži. Ne drži.

V tem poglavju bomo ulomke primerjali.

<NAZAJ
>NAPREJ467/557