Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Volumen

Oče je pred Tineta postavil $6$-litrski in $2$-litrski lonec. Naročil mu je, naj razišče, kako bi s pretakanjem iz enega v drugi lonec dobil $4$ litre. To uganko je Tine hitro rešil: iz $6$-litrskega lonca je odtočil $2$ litra v manjši lonec in tako mu je v večjem ostalo $4$ litre vode.

Tinetu je oče rad zastavljal podobne uganke, s katerimi se je Tine ubadal kar nekaj časa. Komaj jih je rešil, je že oče našel novo. Oglej si, katere uganke mu je še zastavil.

Dani posodi lahko poljubnokrat napolniš, izprazniš ali pretočiš vodo iz ene posode v drugo.

Ponovitev

Uredi od najmanjše do največje prostornine.

Vstavi ustrezno enoto (${\rm l}$, ${\rm dl}$)

  • Zjutraj, ko vstanem, najraje popijem $2$ dl toplega kakava.
  • Za sobotni piknik je mama nabavila $10$ l soka.
  • Nabrali smo $3$ l borovnic, kar bo ravno dovolj za nekaj kozarcev marmelade.

Prostornino, ki ji rečemo tudi volumen, smo do zdaj merili v litrih in decilitrih. V tej učni enoti pa bomo spoznali še eno enoto za merjenje prostornine.

<NAZAJ
>NAPREJ112/557