Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sečnice, vzporednice in pravokotnice

Janko je opazoval tla, prekrita s ploščicami. Med ploščicami so utori. Janko je opazoval mravljice, ki so hodile vsaka po svoji poti. Tri mravljice so hodile po utorih, ena pa se na utore ni ozirala in jo je mahnila kar počez.

"Ali se poti vseh mravljic križajo?" se je spraševal Janko.

"Če bi mravljicam na noge dal različne barve, bi za njimi ostale sledi. Tako bi lažje odgovoril na zadnje vprašanje," je Janku predlagala sestrica.

Janko mravljicam seveda ni mogel obarvati nog, si je pa sledi zlahka predstavljal.

Ali imaš tudi ti toliko domišljije?

Ponovimo

Ustrezno dopolni besedilo.

Mravljice, ki jih opazuje Janko, hodijo po ravnih črtah . Ravne neomejene črte imenujemo premice . Premice, kot vse ravne črte, vedno rišemo z ravnilom . Skupna točka $2$ premic se imenuje presečišče . Poleg ravnih črt poznamo še krive črte.

 

Premice smo že dobro spoznali. Znamo jih narisati in označiti. V nadaljevanju se bomo posvetili medsebojni legi premic.

<NAZAJ
>NAPREJ51/557