Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

Pri nekaterih nalogah lahko takoj ugotovimo kako se jih lotiti. Primer takšne naloge je račun $234+476$. Obstajajo pa tudi naloge, pri katerih ni tako enostavno ugotoviti, kaj moramo storiti, da bomo prišli do rešitve.

Jani je navdušen mladi kolesar. Nekoč bi rad tekmoval na znani kolesarski dirki po Franciji. Zato iz leta v leto pridno trenira in "nabira kilometre", kot sam pravi. Letos je v januarju prevozil $1027\,\rm{km}$. Februarja je zbolel in izpustil nekaj treninga, zato je naredil le $569\,\rm{km}$. Marca in aprila je skupaj prevozil $3352\,\rm{km}$. V mesecu maju pa je prevozil še $1578\,\rm{km}$.

Ali je v besedilu naloge podanih dovolj podatkov, da lahko odgovorimo na naslednja vprašanja?

1) Koliko kilometrov je Jani prevozil v prvih petih mesecih?

2) Koliko kilometrov je prevozil meseca marca?

3) Koliko kilometrov je prevozil meseca junija?

Označi, ali trditev drži ali ne drži.

Jani trenira plavanje.

Drži. Ne drži. Namig

Jani je januarja prevozil več kilometrov kot maja.

Drži. Ne drži. Namig

Ponovitev

Poveži račune z ustreznimi rezultati.

Pri reševanju besedilnih nalog si bomo pomagali z matematiko. Računali bomo pisno, tokrat si bomo pomagali le s pisnim seštevanjem in odštevanjem. 

<NAZAJ
>NAPREJ266/557