Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Točka in daljica

Jaka in njegov bratec sta ležala v travi in opazovala nočno poletno nebo.
"Zvezdice na nebu so kot točke na listu papirja," je rekel Jaka.
Komaj je izrekel stavek do konca, sta zagledala zvezdni utrinek. Bratec je vzkliknil: "Glej, glej, zvezdice rišejo črte!"
Jaka je malo razmišljal, potem pa dodal: "Pa res! To je podobno kot dežne kapljice na oknu. Dokler so na miru, so kot točke, če pa spolzijo po oknu, rišejo črte."
Zdaj je še bratec malo pomislil, nato pa rekel: "Ali pa promet pod našim blokom ponoči. Ko je očka fotografiral promet z balkona, je bilo na sliki videti, kot da avtomobilske luči rišejo črte. Jaz pa sem opazoval avtomobile in so njihove luči bile kot točke."

Ponovitev

Poskusi še sam.

Premikaj točke, ki za seboj puščajo sled. Razišči, kako se lahko gibajo dane točke. Ali jih lahko premakneš kamorkoli? Kakšne črte "rišejo" te točke?

O likih in telesih smo že ponovili, zdaj pa bomo širili svoje znanje o geometrijskih oblikah oziroma geometrijskih elementih, kot jih poimenujejo matematiki. Najprej o točki in daljici.

<NAZAJ
>NAPREJ33/557