Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delimo

Na začetku je Marjetka ugotovila, da lahko $12$ jabolk pravično razdeli med 1 , $2$, $3$, 4 , $6$ ali 12 prijateljev.

Vprašala se je, zakaj je tako.Hitro se je spomnila, da število 12 pri deljenju s števili $1$, $2$, $3$, $4$, $6$ in $12$  da ostanek 0 .

V tem primeru pravimo, da se deljenje izide ali da je število $12$ deljivo s števili $1$, $2$, $3$, $4$, $6$ in $12$.

Mama ji je povedala, da rečemo, da so 1 , 2 , 3 , 4 , 6 in 12 delitelji števila 12 .

Deljenje se včasih izide (dobimo ostanek $0$), včasih pa ne (dobimo ostanek $1$, $2$, $3$, $4$ ...). Če se deljenje izide, rečemo, da je deljenec deljiv z deliteljem.

Na primer $40$ je deljivo z $8$, ker je $40 : 8 = 5$ in nič ne ostane. V tem primeru rečemo tudi, da je $8$ delitelj števila $40$.

Premisli, med koliko prijateljev bi lahko pravično razdelil $16$ frnikol.

Na spodnji sliki lahko z miško premikaš točke. Prenesi števila v koše tako, da bodo v prvem košu števila, s katerimi je deljivo število $27$, v drugem števila, s katerimi je deljivo število $64$, in v tretjem števila, s katerimi je deljivo število $49$. Nekatera števila ne spadajo v noben koš.

<NAZAJ
>NAPREJ205/557