Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preperevanje kamnin

Nastanek prsti je dolgotrajen proces, ki traja več tisoč let. Pri tem je pomembno preperevanje kamnin. Vroči dnevi, hladne noči, padavine, zmrzovanje in veter povzročajo, da se kamnine krušijo, drobijo in razpadajo. Te spremembe kamnin povzročajo tudi mahovi, lišaji in druge rastline, ki rastejo v razpokah kamnin. Korenine se vraščajo v drobne razpoke kamnin in jih širijo ter pospešujejo njihovo razpadanje oz. preperevanje. Bolj ko je toplo in vlažno, hitreje nastaja prst.

Ko pade pozimi temperatura pod $0\,\rm{^\circ C}$, voda v razpokah kamnin zmrzne. Ker led zavzema večji prostor kot tekoča voda, iz katere je nastal, se kamnine krušijo in drobijo.

V puščavah je podnevi vroče, ponoči pa hladno. Razlika v temperaturi med dnevom in nočjo je lahko tudi več kot $50\,\rm{^\circ C}$.

Podnevi se kamnine močno segrejejo in razširijo, ponoči pa ohladijo in skrčijo. To se ponavlja in kamnine razpadejo in se drobijo.

Navpični prerez tal sega tako globoko, da doseže matično kamnino, ki še ni začela preperevati. V prerezu vidimo sloje prsti. Prvi sloj je vrhnja plast tal, bogata z minerali in humusom. V drugem sloju je manj humusa in več mineralov, ki so izprani iz zgornjih plasti. Tretji sloj je matična kamnina, iz katere je nastala prst.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ40/250