Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prepustnost prsti

Prepustnost je lastnost prsti, ki določa, s kakšno hitrostjo voda pronica skozi prst.

 

Kako prepustna je za vodo prst in kako osnovna kamnina, si lahko ogledamo v jamah na Krasu. Kadar dežuje, se nekaj ur po tem v kraških jamah močno poveča vlaga in s stropa začne kapljati. V Postojnski jami potrebuje voda, da priteče skozi nekaj metrov debelo plast prsti in kamnin in začne kapljati v jamo, približno dve uri.

Katera prst je za vodo najbolj prepustna?

S poskusi lahko sklepamo na prepustnost prsti za vodo in koliko vode prst zadržuje. Za poskus potrebujemo litrsko plastenko, vodo in vzorec prsti. Podane so stopnje poteka poskusa.

1.
Plastenki odrežemo dno. Vrat plastenke tesno zamašimo z vato ali gazo ter damo na dno nekaj kamenčkov, da zadržijo prst. Nato v plastenko približno do vrha natresemo prst.
2.
Na prst v plastenki nalijemo točno določeno prostornino vode. V plastenko enega litra nalijemo $300\,\rm{mL}$ vode. Ob zamašku postavimo posodo, v katero steče voda iz plastenke.
3.
Merimo čas, v katerem voda izteče iz plastenke, in prostornino vode, ki je iztekla.
4.
Izračunamo prostornino vode, ki jo je zadržala prst.

<NAZAJ
>NAPREJ43/250