Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
14.

Podane so spremembe v okolju, ki vplivajo na nastanek prsti. Te spremembe definiramo kot mehanske, biološke in kemijske vplive in vplive človeka. Poveži posamezne vplive s spremembami. 

 

Biološki vplivi
Razgradnja ostankov rastlin in živalskih ostankov.
Kemijski vplivi
Voda z raztopljenimi snovmi vpliva na razgradnjo kamnin.
Mehanski vplivi
Zmrzovanje vode v razpokah kamnin.
Človeški vplivi
Drobljenje kamnin.
Število napačnih: 0
15.

Katere trditve so pravilne za različne vrste prsti?

16.

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

Ko pade pozimi temperatura pod $0\,\rm{^\circ C}$, voda v razpokah kamnin zmrzne . Ker led zavzema večji prostor kot tekoča voda , se kamnine krušijo in drobijo. V puščavah je podnevi vroče , ponoči pa hladno . Podnevi se kamnine močno segrejejo in razširijo, ponoči pa ohladijo in skrčijo. To se neprestano ponavlja in kamnine razpadajo
<NAZAJ
>NAPREJ49/250