Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razlikovanje med kamninami in minerali

Oglej si oštevilčene slike kamnin in mineralov. Glede na videz jih razvrsti na kamnine in minerale.


1


2

 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 

Kamnine ponazarjajo slike: 3 5 6 8

Minerale ponazarjajo slike: 1 2 4 7

Prerez planeta Zemlja

Kamnine sestavljajo planet Zemlja. Zemlja je sestavljena iz skorje, plašča in jedra. Podrobna sestava je podana na skici.

 

Plasti Zemlje:

1. notranje jedro
2. zunanje jedro
3. plašč
4. plašč (zgornji del)
5. skorja
6. površje

 

Zemljina skorja je debela $8$ do $40\,\rm{km}$ in je iz kamnin.

Pod Zemljino skorjo je plašč, ki je debel do $2900\,\rm{km}$. Na vrhu plašča so kamnine delno staljene, globje pa popolnoma staljene. Staljene kamnine imenujemo magma, ki stalno kroži. Temperatura magme je od $700$ do $1300\,\rm{^\circ C}$.

V sredini Zemlje je jedro s približnim polmerom $3500\,\rm{km}$. Sestavljajo ga najverjetneje železo in nikelj. Zunanji del jedra je verjetno tekoč, notranji pa zaradi visokega tlaka trden.


<NAZAJ
>NAPREJ23/250