Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Premikanje plošč

Zemeljsko skorjo sestavljajo celinske in oceanske plošče, ki se počasi premikajo po plašču. Skorja je najtanjša pod oceani, kjer je njena debelina le $6$ do $10\,\rm{km}$. Pod celinami pa je skorja debelejša, in sicer do $70\,\rm{km}$. Celinske in oceanske plošče se ves čas premikajo.
 

Pri drsenju plošč se razpoke povečajo.


Pri razpiranju plošč se razpoke poglobijo. Skozi nje prodre magma na površino. Tako nastanejo vulkani.

Pri podrivanju se plošče pogrezajo proti notranjosti Zemlje. Ker so tam višje temperature, se kamnine stalijo. Nastane magma.


Bruhanje vulkana

Ob stiku celinske in oceanske skorje, gostejša oceanska skorja tone pod celinsko in pri tem potiska kamnine navzdol proti središču Zemlje. Ko pridejo kamnine v območje visokih temperatur in visokih tlakov, se toliko segrejejo, da se stalijo. Raztaljene kamnine imenujemo magma. V njej so tudi različni plini in vodna para. Magmo, ki pride iz vulkana, imenujemo lava. Pri bruhanju vulkana izhajajo iz vulkanskega žrela lava, trdni delci, različni plini in vodna para. Pobočje vulkana je iz plasti vulkanskega pepela in strnjene lave.
 


Dopolni.

Izbruh katerega vulkana je uničil rimsko mesto Pompeje? Vezuv

V notranjosti Zemlje je magma . Vulkani bruhajo lavo .

<NAZAJ
>NAPREJ24/250