Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sedimentne kamnine

Vse kamnine na zemeljskem površju predvsem zaradi vremenskih pojavov razpadajo. Pravimo, da kamnine preperevajo.


Kamnine preperevajo pri izmeničnem zmrzovanju vode in taljenju ledu. Led ima večjo prostornino kot enaka količina tekoče vode. Led pritiska na stene kamnin in povzroča, da se razpoke v kamnini povečujejo in čez čas se delci odkrušijo.

 

Kaj povzročajo velike razlike med dnevnimi in nočnimi temperaturami v puščavah?
Kamnine se pri povišani temperaturi širijo, ponoči pa pri nižji temperaturi krčijo. Zato se krušijo.

 

V puščavah močni vetrovi nosijo pesek, ki udarja na skalnate stene. Kaj se pri tem dogaja? Kamnine brusijo tudi močni vetrovi, ki nosijo pesek.

 

  

Močni vetrovi brusijo skale 


V planinah rastejo rastline v razpokah skal. Kaj to povzroča?
Korenine pritiskajo na skale v razpokah, ki se zato krušijo.


Planika raste med skalami 
Pri preperevanju se kamnine drobijo v manjše delce. V planinah te delce prenašajo potoki v reke, te pa v obliki proda in peska v jezera in morja.  
Gorski potok 

<NAZAJ
>NAPREJ26/250