Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Primeri kamnin

Pogosta sedimentna kamnina je apnenec. Nastane z usedanjem in nalaganjem hišic odmrlih živali v morju. Tako lahko nastane apnenec, v katerem najdemo tudi ohranjene ostanke živih bitij — fosile.


Fosil v apnencu

 

Glina je sedimentna kamnina. Zgrajena je iz drobnih zrnc, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Zrnca gline, sprejeta v trdo kamnino, imenujemo glinavec.

Gline s primerno mineralno sestavo uporabljamo v lončarstvu. Če glino zmočimo, postane lepljiva in se da oblikovati. Pri sušenju in žganju narejeni izdelki obdržijo obliko in ne prepuščajo vode.

 

 

Kamnino, ki nastane iz vulkanskega pepela, imenujemo tuf. Najdemo ga tudi v Sloveniji, zato lahko sklepamo, da je bilo nekoč pri nas vulkansko območje. V starih hišah na Gorenjskem so pogosto okvirji vrat in oken iz tufa.


Okenski okvir iz tufa

<NAZAJ
>NAPREJ28/250