Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Zemlja je sestavljena iz skorje, plašča in jedra. Nastala je iz tekoče magme. Pri ohlajanju magme so nastale kamnine. Kamnine so iz mineralov. Največ vulkanov je globoko v oceanih na predelih razpiranja oceanskih plošč. Magmo, ki ob izbruhih vulkanov pride na površje, imenujemo lava.
 

Poznamo magmatske, sedimentne in metamorfne kamnine. Globočnine in prodornine so magmatske kamnine. Sedimentne kamnine nastanejo z usedanjem drobcev kamnin in iz vode izločenih mineralov. Drobci kamnin se med seboj zlepijo in nastanejo sedimentne kamnine. Metamorfne kamnine so nastale iz starejših kamnin, ki so se pogreznile v notranjost Zemlje. Nastanejo iz drugih kamnin pod vplivom visokih temperatur in tlaka.

Katere ugotovitve so pravilne za sedimentne kamnine?

Poveži posamezne vrste kamnin z njihovimi značilnostmi.

Prodornine
Kamnine nastale iz ohlajene lave.
Globočnine
Kamnine nastale iz ohlajene magme.
Sedimentne kamnine
Nastanejo pri preperevanju kamnin.
Metamorfne kamnine
Nastanejo iz magmatskih in sedimentnih kamnin v notranjosti Zemlje.
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ30/250