Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Magmatske kamnine

Geologi kamnine razvrstijo v skupine glede na to, kako so nastale. Poznamo magmatske, sedimentne in metamorfne kamnine

Magma se v notranjosti Zemlje nenehno giblje. Pri izbruhih vulkanov je del ostane v notranjosti, del pa je prodre na površino Zemlje. Pri ohlajevanju magme v notranjosti in lave na površini Zemlje nastanejo kamnine. To so magmatske kamnine. Najpogosteje so to trde kamnine, zgrajene iz kristalov. V zgornjih $16\,\rm{km}$ zemeljske skorje je kar $92\,\rm{\%}$ kamnin magmatskih.
Vulkan Sv. Helene, ZDA

 

Kamnine, nastale iz ohlajene lave, imenujemo predornine.

Kamnine, nastale iz ohlajene magme, imenujemo globočnine.


Bazalt je predornina
Za predornine je značilno, da so vidna pravilno oblikovana zrna — kristali. Ti kristali so nastali iz magme, ki se je ohlajevala, ko je potovala na površino Zemlje. Snov, ki jih obdaja, pa je nastala pri hitrem ohlajevanju lave. Razširjena predornina je bazalt.

 


Bazalt

Vulkansko steklo
Pri hitrem ohlajevanju lave nastane vulkansko steklo. Zaradi ostrih robov so ga v davnini uporabljali za izdelovanje orožja in orodja. Danes ga uporabljajo za izdelovanje okrasnih predmetov.

 


Vulkansko steklo

Granit je globočnina
V notranjosti Zemlje so visoki tlaki in magma se počasneje ohlaja in otrdi. Kamnine se počasneje izločajo iz magme kot iz lave na površini Zemlje in zato je več časa za nastanek kristalov. Nastanejo zrna pravilnih oblik. Pogosta globočnina je granit.


Granit

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ25/250