Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ameriške kordiljere / Gorati Zahod so območje treh večjih enot:
- Skalno gorovje
- Kotline in planote
- Obalno in Tihooceansko obrežno gorovje

 

 

Skalno gorovje zavzema vzhodni del Goratega Zahoda. Nastalo je v kenozoiku in ima izrazito slemenitev v smeri sever - jug. Prevladujeta rečno in ledeniško površje.

 

 

Reka KoloradoKotline in planote osrednjega Goratega Zahoda so razdeljene na več enot. Ena izmed njih je Velika kotlina z Velikim slanim jezerom, ki je ostanek nekdanjega Bonnevillskega jezera. Druga je Koloradska planota, ki je znana predvsem po tem, da je reka Kolorado vanjo izdolbla približno 450 km dolg, 9-26 km širok in 1600 m globok Veliki kanjon, tretja pa je Kalifornijska dolina. V tem delu je ob tektonski prelomnici Svetega Andreja tudi tektonsko močno preoblikovano gorovje Sierra Nevada.

 


Sierra NevadaNa skrajnem zahodu Goratega Zahoda sta še Obalno in Tihooceansko obrežno gorovje, ki sta, zaradi lege na tektonski prelomnici močno tektonsko preoblikovani.

 

 

 

Oglej si prve tri slike. Pomagaj si z atlasom in vpiši manjkajoče besede.

Na slikah vidimo predvsem gorato pokrajino Severne Amerike . Ta pokrajina je na zahodu celine.

Iz slike Dolina smrti sklepamo, da je to puščava v Veliki kotlini .

<NAZAJ
>NAPREJ92/177