Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Podnebje in rastlinstvo Severne Amerike

Večji del Severne Amerike je v zmerno toplem pasu, kjer prevladujejo zahodni vetrovi. Na količino in razporeditev padavin na celini vpliva gorska pregrada na zahodu celine, ki poteka v smeri sever-jug. Na zahodni, prioceanski, privetrni strani gorske pregrade je padavin veliko. Na vzhodni, odvetrni, celinski strani gorske pregrade je padavin manj kot 500 mm letno. Zato so v tem območju  puščave. Bizoni v preriji - ameriški stepiOb vzhodnem vznožju Ameriških Kordiljer prevladuje stepa. Na 100. poldnevniku poteka tako imenovana črta smrti, ki predstavlja mejo do katere je z vzhodne strani kmetijstvo še možno brez namakanja.

Drugi pomemben vpliv reliefa na podnebje je odprtost celine v smeri sever-jug. Vpliv se kaže pozimi z vdori  mrzlega polarnega zraka s severa proti jugu vse do Mehiškega zaliva. Poleti pa prihaja do vdorov vročega zraka proti severu, kar ustvarja suše. Reliefna odprtost vpliva ob koncu poletja tudi na nastajanje tornadov.

Hurikan
{Oko; Sredina hurikana, ki meri od 10 do 65 km. Najmirnejši del hurikana.}
{Stena očesa; Najbolj uničujoči del hurikana, ki popolnoma objema oko. V tem delu vetrovi pihajo do 320 km/h}
{Deževni predeli; Močno deževje, toča.}

 

Tretji pomembni dejavnik, ki vpliva na podnebje Severne Amerike, so morski tokovi. Mrzli Labradorski morski tok na vzhodni obali znižuje temperaturo zraka. Primerjava New Yorka s Portom (Portugalska) na isti zemljepisni širini pove, da ima Porto za približno 7 °C višjo poprečno letno temperaturo (New York 10 °C , Porto 17 °C). Na jugovzhodu celine topel zalivski morski tok vpliva na veliko količino padavin poleti. Kroženje zraka na tem delu celine je podobno monsunom v Aziji.

Hurikan Katrina

Tornado

Posledice tornada

Nastanek tornada

<NAZAJ
>NAPREJ93/177