Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Arktika

Arktika obsega severne robove Severne Amerike, Evrope in Azije. Med njimi je Severni ledeni ocean. Velik del Severnega ledenega oceana - Severno ledeno morje - je večji del leta prekrit z ledom. Led v poletnem času na robovih ponavadi razpade na ledene plošče, te pa so dovolj tanke, da jih lahko ledolomilci razlomijo in razrinejo. Ledene plošče so iz zamrznjene slane vode. Drugi primer plavajočega ledu so ledene gore, ki so nastale na kopnem iz sladke vode, in se odlomijo od ledenikov (največ spomladi in zgodaj poleti). Zato so veliko večje in težje, njihov večji del (3/4) plava pod morsko gladino. Morski tokovi ledene gore zaradi njihove velikosti prenašajo daleč na jugu, kjer se počasi stajajo v topli vodi. V časih, ko ni bilo radarjev, so bile zelo nevarne za ladje; posebej v Severnem Atlantiku na območju Labradorskega morskega toka.
V eno od njih je trčil nepotopljivi Titanik - in potonil.

Na animaciji opazuj spreminjanje obsega ledu na Arktiki v obdobju med septembrom 1999 in 2013 (na levi) in med marcem 2000 in 2014 (na desni). Pri tem je pomembno, da opazuješ obe spremembi. Tisto v septembru in tisto v marcu.

Ena od ugotovitev je, da se v septembru v nekaterih letih odpre plovna pot iz Atlantskega ocena v Tihi ocean čez območje Kanadskih otokov v Severnem morju. 

Katere so spremembe? Pomagaj si z atlasom.

Ker se obseg ledenega pokrova zmanjšuje in ledolomilci izboljšujejo, znanstveniki napovedujejo, da bodo ladje vsaj poleti lahko plule iz Evrope na Japonsko in Kitajsko ob severni obali Rusije. Si upaš oceniti ali zmeriti na zemljevidu, za koliko bi bila tako krajša pot iz Tokia v Hamburg?   

September 1999 in Marec 2000
<NAZAJ
>NAPREJ151/177