Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Življenje na Arktiki

Stalno naseljenih prebivalcev je na Arktiki malo; okoli 500.000. Živijo v tundrskem pasu na južnem robu Arktike. Samiji živijo na Laponskem v Evropi, Inuiti v Severni Ameriki, Samojedi v Sibirija v Aziji. Inuiti so se večinoma preživljali z lovom na morske živali in se selili za njimi. Zanje so bila značilna tudi kupolasta bivališča iz ledu - igluji. Danes živijo v montažnih hišah. Samiji in Samojedi živijo večinoma kot živinorejci, ki pasejo črede severnih jelenov in karibujev. Druge pomembne kopenske živali tega območja so še polarni medved, polarni zajec, polarna lisica, volk.

Največji otok na svetu je Grenlandija. Prekrita je z ledom, ki je ponekod debel več kot 3.000 metrov. Na jugozahodnem delu Grenlandije živijo stalni prebivalci. Grenlandija politično pripada Danski. Ime "zelena dežela" izvira od Vikingov, ki so v 10. stoletju pristali na nezaledenelih zelenih obalah.

Politično je Arktika razdeljena med več držav (Rusija, Kanada, ZDA, Danska, Norveška). Njen pomen je vedno večji, saj so na njenih otokih ali pod morjem odkrili velike zaloge nafte, plina, premoga in barvnih kovin, preko nje pa vodijo najkrajše letalske poti med gospodarsko razvitimi deli sveta.

<NAZAJ
>NAPREJ152/177