Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V spodnji animaciji je prikazano, kolikšen del morske površine je prekrit z ledom. Od tega je odvisno, kako velik ledeni pokrov bo pozimi in kolikšen poleti zajel antarktične obale. Po ogledu odgovori na spodnja vprašanja.

September 1999 in februar 2000
Katerega leta je februarja zaledenelo ob Antarktiki največ morja? Leta 2001 .

Razmisli, kaj vpliva na tako veliko razliko v zaledenelosti morja ob Antarktiki med februarjem in septembrom? Letni čas .

Ali je mogoče na podlagi petnajstletnih podatkov v animaciji sklepati, da se količina ledu na Antarktiki zmanjšuje? Da ali ne? Ne .

Zato tudi potekajo razprave o planetarnem segrevanju. Če bi opazovali samo spremembe arktičnega ledenega pokrova, bi teoriji o planetarnem segrevanju pritrdili. Če bi opazovali spremembe antarktičnega ledenega pokrova, bi jo morali zavreči.

<NAZAJ
>NAPREJ154/177