Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Promet ima izjemen vpliv na družbene razmere. Vozila postajajo vse bolj hitra, zanesljiva in varna, kar spodbuja večjo gibljivost,  razvoj novih gospodarskih povezav in dejavnosti. V Sloveniji se je v zadnjih 30 letih večina sredstev vlagala v cestni promet in izgradnjo avtocestnega križa, medtem ko je železniški promet zaostal. Velik gospodarski pomen ima koprsko pristanišče, ki je slovensko »okno v svet« in z rastjo pretovora dokazuje, da je Slovenija v evropskem merilu prometno pomembna.

Promet ima tudi negativno plat, ki se kaže v preoblikovanju pokrajine in onesnaževanju okolja. Vsak prometni poseg v prostor je takoj viden. Da bi bil  vpliv prometa na okolje manjši, se ukrepa: razvijajo se nove tehnologije, ki povečujejo energijsko učinkovitost prevoznih sredstev, izboljšujeta se sistem in mreža javnih prevozov, spodbuja se uporaba električnih ali hibridnih vozil in koles, za zmanjšanje hrupa se gradijo protihrupne pregrade.

Spremenjena pokrajinska podoba zaradi izgradnje avtoceste.


Premakni črno puščico na dnu slike v desno.
<NAZAJ
>NAPREJ104/241