Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Dopolni manjkajoče besede.

Verjetno najbolj znana rokopisna zbirka srednjeveških pesmi, napevov in dramskih besedil je napisana v srednjeveški latinščini, starofrancoščini, provansalščini in stari visoki nemščini. Imenuje se Carmina Burana . Največ zaslug za njeno današnjo slavo ima nemški skladatelj Carl Orff , ki je leta 1936 po njeni predlogi izdelal istoimensko kantato. Prvi stavek je vsakomur znan in se začenja z zborovskim vzklikom "O Fortuna, velut luna statu variabilis" ("O, sreča, spremenljiva si kot luna"). Na spletu poišči posnetek. Poslušaj ga in razmisli, zakaj je ta glasba ideološko ustrezala ureditvi tretjega rajha.

6.

Kateremu srednjeveškemu glasbenemu slogu pripadata notna zapisa levo in kakšen tip glasbe je zapisan na notnem zapisu desno? -

7.

Zapoj zgornjo pesem v latinskem jeziku. Ali opaziš kakšno posebnost v besedilu, ki je zapisano pod notami?

8.

Kaj vidimo na sliki?

<NAZAJ
>NAPREJ96/248