Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Baročni glasbeni izraz pri skladateljih na Slovenskem

Od skladateljev, ki so s svojim delom zaznamovali obdobje glasbenega baroka na Slovenskem, bodo podrobneje predstavljeni Isaac Posch, Gabriello Puliti, Janez Krstnik Dolar in Giuseppe Tartini.

Isaac Posch je znan po treh glasbenih zbirkah (Musicalische Ehrenfreudt, Musicalische Tafelfreudt in Harmonia Concertans), ki so posvečene njegovim mecenom. Njegova dela so nekakšna sinteza nemške, italijanske in celo angleške »šole«. Je najvidnejši predstavnik baročne glasbe na Slovenskem.

Poslušaj odlomek iz skladbe Gagliarda avtorja Isaaca Poscha. V poglavju Barok v glasbi poišči odgovor na vprašanje: kaj je gagliarda ali galiarda?

V beneškem Kopru, Piranu, Trstu in v Istri je deloval Gabriello Puliti, minoritski brat. V svojem najbolj plodnem glasbeno ustvarjalnem obdobju je leta 1614 v Benetkah izdal dve zbirki duhovne glasbe: 20 psalmov v zbirki Psalmodia vespertina in zbirko motetov za enega do tri glasove in basso continuo. Zbirka Psalmodia vespertina je za zgodovino glasbe na Slovenskem zelo pomembna, ker dokazuje Pulitijevo povezavo z notranjeavstrijskimi deželami.

Poslušaj skladbo Beatus vir Gabriella Pulitija. Odgovori na vprašanje.
  • Ali je skladba napisana v polifonem ali v monodičnem slogu?

Janez Krstnik Dolar je še en pomemben skladatelj za razvoj glasbenega baroka na Slovenskem. Večina glasbenih stvaritev se pripisuje času, ko je deloval zunaj slovenskega ozemlja. Pisal je posvetne skladbe, med katerimi so znani Balletti. Od duhovnih lahko omenimo maše za zbor s solističnimi pevci in orkestrom (Missa Villana, Missa Viennensis in Missa Sopra la Bergamasca), med katerimi je Missa Sopra la Bergamasca {parodična;Parodična maša je maša, ki vsebuje neko posvetno vsebino (na primer posvetni šanson).}.

Poslušaj odlomek iz njegove skladbe Sonata à 10.

  • Kdo so izvajalci skladbe.
  • Kaj je sonata? Odgovor poišči v poglavju Barok v glasbi.

Na sliki je upodobljen znani glasbenik, po katerem je imenovan tudi trg v Piranu. Kateri glasbenik je to? {Tartini;Posch;Puliti}

Katera je njegova najbolj znana skladba?

<NAZAJ
>NAPREJ119/248