Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

veseloigra

Skladatelj Janez Krstnik Novak, Linhartov sodobnik, je uglasbil njegovo veseloigro Matiček se ženi in jo naslovil {Figaro;Novakov Figaro je najstarejša ohranjena slovenska scenska glasba.}. V njej je, tako kot je bilo pri klasicističnih skladateljih sicer v navadi, z zvočno govorico (nemško die Klangrede) podpiral besedilo oziroma zgodbo. Preberi si besedilo Čast in hvala. Pesem v razredu zapojte in s primerjanjem delov ugotovite {odnose med nastopajočimi;V pomoč pri iskanju povezav med besedilom in značajem Novakovega Figara je lahko tudi posnetek te skladbe, ki se nahaja na zgoščenki (klasicizem), izdani ob antologiji Musica noster amor, ki jo je uredil Ivan Klemenčič.}.

Poveži ustrezne pare:

slavnostno vzdušje, uvoden glasbeni značaj
podložen, spoštljiv odnos do gospodarja
spevna melodična linija, ponižno zahvaljevanje s prikrito ironijo
zahvala gospodarju, da je bil usmiljen in ni izrabil svoje nadvlade
poskočna melodična linija, ki ponazarja veselje ob uspelem preobratu
narejena hvala gospodarju (s figo v žepu)
Število napačnih: 0

Med ustvarjalci zgodnjega klasicističnega obdobja je bil tudi Jakob Frančišek Zupan, avtor opere {Belin;To je prva opera, napisana v slovenskem jeziku (avtor libreta je Janez Damascen Dev). Opera je dolgo veljala za izgubljeno, nato pa je leta 2008 Milko Bizjak našel njen rokopis.}.

 

Pomagaj si s spletnimi viri in ugotovi, kdo je Belin oziroma kakšno vlogo ima v slovanski mitologiji.

uvertura

Skladatelj Jurij Mihevec, zelo znan pianist, Beethovnov prijatelj, je ustvarjal na Dunaju ter v Parizu, kjer je pri številnih založbah izdal več kot 500 del, predvsem bolj priljubljene klavirske literature lahkotnejšega značaja. Njegovi najpomembnejši deli sta uverturi Planeti ter Vilinsko dete. Zadnjo poslušaj, dostopna je na spletu, in ugotovi, katere izmed trditev so pravilne.

Delo je napisano v:

Katero glasbilo prvič zaigra stransko oziroma žensko temo v ekspoziciji?

Uvertura je lahko koncertna, torej kot samostojna glasbena oblika, ki jo izvaja simfonični orkester na koncertnem odru, ali pa je uvodni del večjega dela, kakršni sta tudi opera in opereta .

<NAZAJ
>NAPREJ134/248