Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zvrsti slovenske popularne glasbe

Pop glasba je najbolj poslušana in pri glasbenih ustvarjalcih najbolj zastopana zvrst slovenske popularne glasbe. Tudi večina slovenskih rockerskih skupin se bolj nagiba k melodičnemu rocku in pop-rocku ter se prilagaja komercialno preizkušenim glasbenim formulam.

Glasbenika, ki je avtor in hkrati pevec svoje glasbe, lahko pa tudi njen spremljevalni instrumentalni izvajalec (največkrat je to kitara), imenujemo kantavtor. V Sloveniji jih je mnogo, navadno pa njihovo glasbo opredeljujemo kot šansonsko ali popevkarsko. Naštej jih nekaj.

Šanson (chanson) je francoski izraz za pesem. Kako slovenska glasbena stroka razlikuje popevke od šansonov in zakaj?

Na sliki je slovenski skladatelj in glasbeni producent Dečo Žgur. Najbolj ga poznamo kot avtorja naslovne glasbe za otroški film Sreča na vrvici , katere besedilo je napisala Svetlana Makarovič . V igralski vlogi dečka z imenom Rok je v tem filmu nastopil Nino de Gleria , ki je pozneje postal skladatelj, aranžer in kontrabasist oziroma bas kitarist v skupinah Quatebriga, Štefbet rifi , Godalika, Fake orchestra in drugih. Oglej si ta film.
Skupina Laibach si je za ime izbrala nemško poimenovanje za Ljubljano. Znana je po uporabi nacistične ikonografije, po kritiziranju političnih režimov in članstvu v skupini NSK (Neue Slowenische Kunst), ki je leta 1991 ustanovila državo brez ozemlja . O tej mednarodno uveljavljeni glasbeni skupini se je razpisalo mnogo sociologov in filozofov.

 

 

Povprečna življenjska doba slovenskih popularnih glasbenih skupin ni zelo dolga, saj od muziciranja lahko živi le redka peščica avtorjev. Spet druge delujejo več desetletij. Najstarejša narodno-zabavna skupina so Beneški fantje (neprekinjeno delujejo od leta 1952). 40 let je vztrajala pevska skupina New Swing Quartet. Mnogo mlajša zelo uspešna a cappella skupina je Perpetuum jazzile, pevski zbor, ki izvaja popularno glasbo. V okvir ohlapnega pojma pop glasba sodi mnogo drobnih slogovnih različic, ki jim avtorji dajejo svoj pridih. Eden bolj profiliranih je Jan Plestenjak s slovesom latino izvajalca. Na prelomu tisočletja se je pojavil trend ženskih izvajalk v evrovizijskem pop slogu, pri čemer so razlike v skladbah, ki jih pevke izvajajo, praktično nične. To so Nuša Derenda , Simona Weiss , Karmen Stavec, Pika Božič in tako dalje. Leta 1994 je Košir rap team izdal prvo rap ploščo, dve leti pozneje pa je bila ustanovljena prva slovenska najstniška glasbena skupina Foxy Teens. Naš najvidnejši avtor elektronske plesne glasbe in mednarodno uveljavljeni producent je DJ Umek .

<NAZAJ
>NAPREJ216/248