Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Katere izmed naštetih skupin najlažje povežemo z določeno glasbeno zvrstjo?

Buldožer
blues rock
Babilon
disco
Berlinski zid
punk
Pohorje Expres
country
Gu gu
pop
Čuki
glasba za otroke
Atomik Harmonik
turbo folk
Borghesia
elektronska glasba
Število napačnih: 0
8.

Postani skladatelj alternativne oziroma eksperimentalne (popularne) glasbe. Vse, kar potrebuješ, je snemalnik zvoka, dovolj dober je tudi tisti na tvojem mobilnem telefonu. Poišči enega ali več zanimivih zvokov iz naravnega ali tehnološkega okolja, takšnih, za katere ne bo preveč lahko uganiti, kaj predstavljajo. Med snemanjem pazi, da izvor zvoka ne bo prešibak, sicer bo posnetek nerazločen. Kako zdaj do čisto prave avtorske kompozicije? Možnosti je več.

 

  • Posamezne zvoke, ki si jih posnel, lahko ob spremljavi, ki je v zvočnem primeru spodaj, večkrat predvajaš.
  • Če uporabljaš računalnik in znaš zvočno datoteko naložiti nanj in z njo (z ustreznim programskim orodjem) manipulirati, boš sploh lahko naredil uspešen izdelek. V tem primeru lahko združiš več zvočnih posnetkov skupaj – tako da boš dobil povsem samosvoje glasbeno delo, ki ni podobno nobenemu drugemu.
  • Lahko se preizkusiš v pojmu "kolektivne umetnosti" in s svojimi sošolci sestaviš skladbo-kolaž s predvajanjem skupnih zvočnih posnetkov vsevprek (lahko tudi ob kakšni ritem spremljavi).

 

Možnosti je veliko, morda ob različnih poskusih nastane celo zelo domiseln izdelek. Treba je vedeti samo to, da eksperimentalna glasba ni vselej najlažje poslušljiva in zato ne privablja najširših množic poslušalcev. S tem je ponazorjena tudi problematika umestitve takšnega žanra v okvir popularne glasbe. Poglej si film Untitled iz leta 2009, komedijo, v kateri boemski glasbenik (v glavni vlogi je Adam Goldberg) izvaja avantgardno alternativno glasbo.

"Skrivnostne" zvoke, ki si jih posnel, lahko predvajaš samostojno ali ob glasbenih spremljavah, ki so ti ponujene spodaj. Lahko izbereš tudi kaj drugega. Obilo užitkov!

<NAZAJ
>NAPREJ221/248