Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Slovenska pop glasba v medijskem prostoru

Če se kdaj pelješ z avtom po naših sosednjih državah, na primer po Italiji ali Hrvaški, prisluhni njihovim radijskim postajam. Na jadranski obali boš zagotovo poslušal dalmatinske in druge tipično hrvaške popevke, v Italiji canzone. Enako velja za javna mesta, lokale, gostilne in tako dalje. Miže lahko uganeš, kje se nahajaš. Naredi poskus in ta trenutek prevrti vse slovenske radijske postaje. Koliko slovenskih skladb lahko slišiš in kolikšen je odstotek tistih z agresivnega angloameriškega trga? Zamižiš in pomisliš, da si v Teksasu?

 

Kako pojmuješ stereotipno frazo Povej mi, kakšno glasbo poslušaš, in povem ti, kdo si?

Pri prvih korakih slovenske popularne glasbe ima največ zaslug Radio Ljubljana, pozneje Radio Slovenija oziroma zavod RTV. Dolgo je bil edini oziroma najbolj dejaven medij na slovenskih tleh in če ne drugega, so bili med zaposlenimi številni danes priznani glasbeniki. Na sliki je Frane Milčinski - Ježek, po njem je poimenovana nagrada RTV Slovenija za medijske dosežke.

 

Se spominjaš zmagovalne evrovizijske popevke izpred treh let?

Kronološko razvrsti slovenske radijske postaje po letnici ustanovitve.
1 – 1928
2 – 1969
3 – 1993
4 – 1994
5 – 1995
6 – 1996

{2;1;3;4;5;6} Radio Študent
{4;1;2;3;5;6} Radio Ognjišče
{6;1;2;3;4;5} Radio Veseljak
{3;1;2;4;5;6} Radio Hit
{1;2;3;4;5;6} Radio Ljubljana (RTV Slovenija)
{5;1;2;3;4;6} Radio City

 

Posamezne radijske postaje urejajo lestvice svojih najpogosteje predvajanih skladb, za skupni slovenski prostor pa lahko najdemo statistiko na spletnih straneh društev SAZAS in IPF. Oglej si ju in ugotovi, katera zvrst popularne glasbe je največkrat predvajana.

 

Zakaj je bilo leto 1981 prelomno za razvoj popularne glasbe?

 

Z razvojem in dostopnostjo glasbene tehnologije se je prej urejen in profesionalno vodeni glasbeni trg nekoliko demokratiziral. Vsakdo lahko posname svojo ploščo in naredi videospot, ki ga objavi na spletu. Glasbeniki pogosto uporabljajo portal YouTube kot merilo za svojo uspešnost. Poišči internetno uspešnico Vedno si sanjala njega Fredija Milerja in pomisli, v katero smer se nagiba splošna kakovost slovenske pop glasbe danes.

<NAZAJ
>NAPREJ217/248