Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razvoj rock glasbe

»O glasbi ne vem ničesar – če bi bili v moji koži, bi videli, da mi tega ni treba.« Elvis Presley

Že rock 'n' roll, prvotna različica rock glasbe, je imel izjemen socialno-kulturni vpliv na mlade generacije. Številne podzvrsti rock glasbe s svojimi protagonisti danes narekujejo modne zapovedi in z besedili svojih pesmi spodbujajo način razmišljanja. S popularizacijo rock glasbe so se pojavili tudi dekadentni vplivi na generacije mladih. Zaradi zlorabe alkohola in drog je tragično končalo mnogo izvrstnih glasbenikov. Sčasoma se je ustalil izraz »klub 27«, v katerega uvrščajo glasbenike, umrle pri starosti 27 let.

Povprečni poslušalec težko razlikuje posamezne zvrsti rock glasbe, razen tistih najradikalnejših, kot so punk, metal ali hardcore. Opišimo nekatere preostale. Psihedelični rock je, tako kot druge psihedelične glasbene zvrsti, nastal pod vplivom psihedelične kulture. Ta glasba poskuša prikazati učinke, ki jih imajo droge na spremembo zavesti. Prvi so se v tem izrazu preizkušali Beatlesi, The Doors, Jimi Hendrix in v svojo glasbo vtkali dolg odmev in indijsko ljudsko zvočnost, ki jih je spominjala na omamo. Progresivni rock se je odmaknil od tipično kratkih, nekajminutnih skladb, glasba je bolj kompleksna, umetnostna in daje vtis popularne resne glasbe. Posamezne skladbe lahko trajajo več deset minut ali pa so sestavljene v daljše sklope.

»Če si predstavljamo glasbo kot prostor – potem je jazz mesto, ljudska glasba je divjina, rock je cesta in klasična glasba tempelj.« Vera Nazarian

V šestdesetih letih 20. stoletja se je pojavil blues rock, kombinacija bluesovskih improvizacij in rock 'n' rolla, ki ga v rock skladbah največkrat slišimo kot vpliv in ne kot povsem samostojno zvrst. Podobno je z garažnim rockom (skupine pogosto vadijo v garažah). Hard rock je »trša« različica rock glasbe, ki je spodbudila razvoj agresivnejših vokalno-instrumentalnih efektov.

Heavy metal (HM), krajše samo metal ali metalska glasba, se je v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja razvil iz rock glasbe. Njegovo smer so začrtali ustvarjalci trdega rocka, kot so skupine Deep Purple (v Guinnessovi knjigi rekordov so bili svoj čas zapisani kot najglasnejši bend na svetu) ali Led Zeppelin in Black Sabbath, sledilo jim je mnogo komercialno uspešnih skupin, kot so Iron Maiden, Motörhead, Metallica in tako dalje. Tudi če nisi ljubitelj težkometalske glasbe, lahko v hipu prepoznaš nekatere njene različice. Ugotovi metalski slog oblačenja in ga poveži s slikami.

1. black metal
2. death metal
3. glam metal
4. gothic metal
{2;1;3;4}
{3;4;1;2}
{1;4;3;2}
{4;1;2;3}

Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je pojavila pomembna različica rock glasbe, punk rock ali preprosto  punk, pod njegovim vplivom so se razvile zvrsti hardcore, emo, trashcore in mnogo drugih.

»Punk rock: slog preproste rock glasbe, izvajane z veliko močjo, a s pomanjkanjem uglajenosti.« Concise Oxford Dictionary

<NAZAJ
>NAPREJ205/248