Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pop glasba

Popevka, praviloma pesem za glas(ove) in instrumentalno spremljavo, je temelj pop glasbe. Ker si prizadeva biti priljubljena množicam in biti posledično dobro prodajan tržni predmet, je vsebinsko nezahtevna, večinoma neizvirna, oblikovana šablonsko in racionalno. Ritmični, harmonski in melodični vzorci popevk so preprosti, besedila pogosto obravnavajo afektirano ljubezensko tematiko, njihova kitična zgradba navadno vsebuje refren.

Danes velja rek: »Če te ni na svetovnem spletu, potem ne obstajaš.« Tudi glasbena industrija se je premaknila tja. Južnokorejski pevec Psy se je s skladbo Oppan Gangnam Style vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. V letu in pol je ta skladba na portalu YouTube naštela dve milijardi ogledov. Neuveljavljenim glasbenikom odpirajo karierne možnosti tudi televizijske oddaje za iskanje talentov .

V čem so največje razlike med rock in pop glasbo?

Navadno se v posameznih popularnih zvrsteh jasno kažejo vplivi drugih zvrsti, kljub temu pa jih opredeljujemo samostojno (na primer swing, soul, funk ...). Načrtno in očitno združevanje glasbenih zvrsti z značilnostmi pop glasbe pogosto pojmujemo kot crossover, mešano zvrst, in namigujemo na prilagajanje izvirne zvrsti širokemu občinstvu.

Pravilno kategoriziraj pop glasbo glede na njen izraz. Razvrsti glasbene zvrsti glede na njihovo tipično vsebino besedil.

heavy metal
hedonizem, mačizem, agresija, moškost, nihilizem, renčanje
punk rock
uporništvo, kritika in komentar socialno-političnih razmer, iskrenost, kratko odrezavo kričanje
emo
grenkoba romantične ljubezni, nostalgija, obup, poetično izražanje
psihedelični rock
ezoterika, nadrealizem, namigovanje na droge
progresivni rock
kompleksna, umetniška in abstraktna besedila, filozofske teme, izmišljena fantazijska tematika
grunge
sovražnost, ujetost, brezbrižnost, razdraženost, otopelost, črni humor
pop
preproste teme (z redkimi izjemami), ljubezenska razmerja
Število napačnih: 0

»Rock glasba ima sposobnost, da te prevzame nekaj let kasneje. Nase gleda resno, medtem ko se pop glasba nikdar ne pretvarja, da ima kakršnokoli globino.« Jonathan Ross

<NAZAJ
>NAPREJ206/248