Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ljudske in narodne zvrsti v popularni glasbi

Kateri so bili prelomni dogodki, ki so pogojevali razrast glasbene industrije, in v kakšnih oblikah se je kazala zabavna glasba pred tem?

Starejše popularne evropske pesmi, ki so še danes zimzelene, nosijo različna imena v povezavi s svojo vsebino ali glede na kraj nastanka. Še vedno so priljubljene kabaretne pesmi, francoski šansoni ali italijanske kancone, različne pesmi, komponirane za glasbeno gledališče, pesmi, ki jih ustvarjajo kantavtorji in pogosto nastopajo kot pevci in instrumentalisti hkrati. Teh zvrsti ne moremo razlikovati po glasbeni obliki, temveč prej po literarni vsebini ali preprosto po jezikovnem in kulturnem poreklu. Besedila tovrstnih pesmi so pogosto na umetnostni ravni. Poveži odlomke znanih šansonov z njihovimi izvajalci.

Georges Brassens
Edith Piaf
Charles Aznavour
Jazques Brel
Število napačnih: 0

Urbanizirana ljudska glasba balkanskih narodov z značilnimi glasbili harmoniko, klarinetom in piščalmi je v drugi polovici 20. stoletja prevzela elemente pop glasbe. Črnogorski pevec Rambo Amadeus je zanjo skoval izraz turbo -folk. Zvrst je najbolj popularna v Srbiji, kjer so pomembni izvajalci: Šaban Šaulič, Ceca, Lepa Brena , Šemsa Suljaković, Rada Adžić in mnogo drugih. Poišči njihovo glasbo na spletu.
Na območju alpskih držav je ljudski melos povzela priljubljena akustična glasba, imenovana narodno-zabavna ali »oberkrainer«. Tudi ta danes prevzema nove zvočne elemente in se združuje z elektroniko. Ločnice med tradicionalno (lokalno) ljudsko in (globalno) popularno glasbo so pogosto zabrisane. Španski flamenko vključuje ploskanje, petje, igranje na kitaro in ples. S klasično glasbo in jazzom ga je združil slavni Paco de Lucia . Poslušaj ploščo Friday Night in San Francisco in razmisli, zakaj so prvine te glasbe komercialno uspešne in priljubljene po vsem svetu. Si vedel, da je na Japonskem danes več šol za ples flamenka kot v Španiji?

»Če obstaja narodna ameriška glasbena oblika, potem je to blues.« Russell Ames

Podobno izpovedno vsebino kakor blues imajo še druge ljudske in umetne glasbene oblike. Portugalske žalostinke, imenovane fado, so vpisane na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, prav tako argentinski tango in mnogo drugih zvrsti. Kaj takšen vpis predstavlja?

<NAZAJ
>NAPREJ207/248