Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Koordinacijske spojine cinka

Poskusi z ioni Zn2+

Tokrat postavite predse vodno raztopino ionov Zn2+.  V tri jamice blistra kanite po eno kapljico ionov Zn2+ . V prvo jamico dodajte tri kapljice 1 M, v drugo tri kapljice 4 M in v tretjo tri kapljice 25-% vodne raztopine amonijaka. Pomešajte z zobotrebcem. Opazujte spremembe, podobno kot pri prejšnjih poskusih.


Katere spremembe ste opazili pri dodajanju raztopine amonijaka različnih koncentracij vodni raztopini ionov Zn2+?

Preverite pravilnost opažanj

Katera sprememba se zgodi, ko vodni raztopini ionov Zn2+ dodate tri kapljice 4 M raztopine amonijaka?

Katera sprememba se zgodi, ko vodni raztopini ionov Zn2+ dodate tri kapljice 25-% raztopine amonijaka?

Povzetek rezultatov

V tabeli si oglejte povzetek rezultatov poskusov. Prikazane so barve vodnih raztopin izbranih kovinskih ionov v primerjavi z barvami produktov po dodatku 25-% vodne raztopine amonijaka. Primerjajte v tabeli predstavljene rezultate s svojimi opažanji pri poskusih. Če se vaši rezultati razlikujejo, vam svetujem, da ustrezni poskus ponovite. Uporabljajte 25-% vodno raztopino amonijaka.

<NAZAJ
>NAPREJ186/245