Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vplivi na hitrost kemijske reakcije

Vsakdo od nas je že kdaj zakuril ogenj. Potem tudi vemo, da če pihamo v žerjavico, ogenj močneje zagori. Ste se vprašali, zakaj. Gorenje je kemijska reakcija. S pihanjem dovajamo svež zrak in s tem kisik, ki je potreben za gorenje. S pihanjem pa tudi odstranjujemo nastali ogljikov dioksid s površine reaktanta (oglja, lesa), ki gorenje zavira. Tako smo vsi že kdaj vplivali na hitrost kemijske reakcije.
V tej enoti bomo govorili prav o vplivu na hitrost kemijske reakcije. Večkrat namreč želimo, da bi reakcije potekala hitreje, so pa tudi reakcije, za katere bi si želeli, da bi potekale počasneje ali pa sploh ne.  

Ponovitev

Kdaj je trk med dvema delcema uspešen?

Katera puščica pravilno označuje aktivacijsko energijo reakcije?

Aktivacijsko energijo prikazuje puščica, ki je označena s črko A .
<NAZAJ
>NAPREJ10/245