Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Redoks vrsta

V vsakdanjem življenju ljudje potrebujemo veliko znanja kemije. Morda se ga niti ne zavedamo. Krovci na primer dobro vedo, da ne smejo na streho dajati snegobranov iz bakra, če so žlebovi iz cinka. Zakaj ne? Ker bi pocinkani žlebovi hitreje propadali. Iz podobnega razloga je treba previdno škropiti s pripravki bakra, na primer s fungicidom cuprablau, ki se uporablja za zatiranje peronospore na vinski trti. Pocinkane žice lahko zaradi tega pripravka hitreje propadejo.
Takih primerov uporabe znanja kemije v vsakdanjem življenju je še veliko. Mi bomo v tej enoti obravnavali reakcije, kot je bila omenjena zgoraj. Naučili se bomo napovedovati, katere redoks reakcije lahko potekajo in katere ne.

Ponovitev

1. Standardne elektrodne potenciale smo spoznali že v prejšnji enoti. Glede na podane potenciale razvrstite dane elemente od najboljšega reducenta (levo) do najboljšega oksidanta (desno).

 

2. Uredite naslednje redoks reakcije in dopolnite besedilo.

a) Mg + 2 HCl $\rightarrow$ MgCl2 + H2

Oksidant v tej reakciji je HCl , reducent pa Mg

b) 2 H2S + SO2 $\rightarrow$ 3 S2 H2O

Oksidant v tej reakciji je SO2 , reducent pa H2S .

c) 2 KMnO4 + 16 HCl $\rightarrow$ 5 Cl2 + 2 KCl + 2 MnCl2 + 8 H2O

Oksidant v tej reakciji je KMnO4 , reducent pa Cl2 .

<NAZAJ
>NAPREJ148/245