Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ionske reakcije v raztopinah

Ste kdaj stisnili limono v katero od gaziranih pijač? Kaj ste opazili? Poveča se število mehurčkov nastalega ogljikovega dioksida. Podobno lahko opazimo, če kanemo kis na vodni kamen, ki se nam nabere na pipi. Gre za podobno reakcijo. Takih reakcij, ki jih lahko naredimo doma ali pa jih naredimo, ne da bi se jih zavedali, je še več. Zakaj postane voda, v kateri raztapljamo milo, motna?

Gre za reakcije, ki potečejo med ioni, največkrat v raztopini. Zato govorimo o ionskih reakcijah. Že me "ionska reakcija" pove, da gre za reakcijo med ioni. Spomnimo se, ioni so delci, ki imajo manj elektronov (pozitivni kationi) ali več elektronov (negativni anioni) kot atom. V tej enoti se bomo učili prav o ionskih reakcijah.

 

Ponovitev

Dopolnite naslednje besedilo.

Raztopina je snov, ki je sestavljena iz topila in topljenca . Raztopina je torej zmes .

Katre snovi se v vodi topijo?

Kaj nam pove topnost?

<NAZAJ
>NAPREJ114/245