Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Elektroliza

Vemo, da so reakcije endotermne in eksotermne. Pri redoks reakcijah smo spoznali, da je redoks reakcija v galvanskem členu spontana reakcija, eksotermna reakcija, saj nam galvanski člen (baterija) služi kot vir energije (električne). Prav odkritje električne energije je privedlo do novih odkritij. Z enosmernim električnim tokom so kemiki odkrili nove elemente in spojine. Nekatere produkte lahko z električnim tokom dobimo enostavneje in ceneje kot z drugimi reakcijami. Tako je H. Moissan leta 1886 z elektrolizo pridobil element fluor.

Kar nekaj elementov pridobivamo z elektrolizo (klor, litij, natrij, kalij, aluminij ..). V Sloveniji z enosmernim električnim tokom pridobivamo aluminij v tovarni Talum v Kidričevem. Tovarna je nastala ob verigi hidroelektrarn na Dravi, saj za proizvodnjo aluminija potrebujemo velike količine električne energije. V tej enoti bomo torej govorili o elektrolizi.

Ponovitev

Predstavljen je galvanski člen. Prenesite imena sestavnih delov galvanskega člena na ustrezna mesta na sliki.


Katera trditev o redoks reakcijah je pravilna?

<NAZAJ
>NAPREJ155/245