Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kemijsko ravnotežje

V vsakdanjem življenju velikokrat slišimo besedo ravnotežje. Na primer, da človek s svojim posegom ruši naravno ravnotežje in zato povprečne letne temperature na Zemlji naraščajo, da se koncentracija ozona v stratosferi zmanjšuje itd. Če rušenje ravnotežja ni preveliko, ga narava ponovno vzpostavi. Vprašanje časa je, kdaj do ravnotežja ponovno pride. 


Tudi nekateri kemijski procesi so ravnotežni in tudi na te lahko vplivamo. V tej enoti bomo spoznali, kaj je kemijsko ravnotežje

Ponovitev

1. V levem delu posode imamo plin, desni del je prazen (vakuum). Ventil ločuje oba dela posode. Kaj se zgodi, ko odpremo ventil?

2. Katero od sprememb, ki je navedena spodaj, lahko obrnemo v nasprotno smer?

3. Ravnotežni spremembi rečemo, da je reverzibilna. Drži?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ19/245