V tej enoti boste spoznali, da v vodnih raztopinah nekaterih soli ioni reagirajo z vodo. Znali boste opredeliti sol kot kislo, bazično ali nevtralno in zapisati enačbe protolitskih reakcij, ki potekajo v raztopinah različnih soli. Obenem boste tudi utrdili imenovanje soli in ionov.
Natrijev benzoat (C6H5COONa) je sol organske karboksilne kisline. Uporabljamo ga kot konzervans v živilski industriji (na primer pri pripravi marmelad in kislih kumaric) pa tudi v nekaterih kozmetičnih in farmacevtskih izdelkih. Na embalaži izdelkov je včasih naveden z oznako E 211.
Kot mnoge druge soli tudi natrijev benzoat dobimo z reakcijo (nevtralizacijo) med benzojsko kislino (C6H5COOH) in natrijevim hidroksidom (NaOH).
C6H5COOH(s) + NaOH(aq) → C6H5COONa(aq) + H2O(l)
Kako je lahko raztopina soli bazična, ko pa je nastala pri nevtralizaciji? Ali ne bi morala biti vsaka raztopina soli nevtralna tako kot raztopina običajne kuhinjske soli, NaCl(aq)?
Ne. Nekatere soli so nevtralne, nekatere so kisle, nekatere pa so bazične. Vzroke za to bomo spoznali na naslednjih straneh.