Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Galvanski členi

Ko je leta 1780 Luigi Galvani (italijanski fizik) odkril, da dve različni kovini, ki sta povezani na različnih koncih živca žabje noge, proizvedeta električni tok, je to pomenilo začetek elektrokemije. Na osnovi teh raziskav je leta 1800 Alessandro Volta sestavil Voltov steber, prvo  baterijo, nov vir elektrike.

Leta 1859 je francoski fizik Gaston Plante izumil svinčev akumulator, ki je še danes najbolj uporaben vir električne energije v naših avtomobilih. Kljub temu je razvoj baterij od takrat naredil velik korak in si danes življenja brez baterij sploh ne znamo več predstavljati. V tej enoti bomo govorili prav o baterijah oziroma o galvanskih členih. 

Ponovitev

Najprej ponovimo osnovne pojme, ki jih moramo razumeti, če želimo govoriti o galvanskem členu. Povežite pojme na desni strani z odgovarjajočimi pojmi na levi strani.

OKSIDACIJA
oddajanje elektronov
REDUKCIJA
sprejemanje elektronov
OKSIDANT
sprejema elektrone
REDUCENT
oddaja elektrone
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ139/245