Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nevtralizacija

V tej enoti boste spoznali reakcijo med kislino in bazo − nevtralizacijo. Znali boste zapisati urejene enačbe nevtralizacij različnih kislin in baz ter utrdili imenovanje kislin, baz in soli. Ponovili boste izračun količin snovi, ki sodelujejo v nevtralizaciji.

Želodčne težave ima mnogo ljudi. Te težave se pogosto kažejo kot pekoča bolečina v želodcu. Uporabljamo tudi izraz "peče nas zgaga". Vzrok je preveliko izločanje želodčne kisline. Ta težava se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, pogosto zaradi nepravilne prehrane, čezmernega uživanja alkohola, lahko tudi stresa, včasih celo zaradi jemanja nekaterih drugih zdravil. V prikazanem zdravilu je učinkovina hidrotalcit (za več informacij o tej snovi pritisnite na spodnji gumb "hidrotalcit").

Ponovitev

Preverite, ali poznate osnovna dejstva o kislinah in bazah. Katera spojina ni kislina?

Raztopine navedenih snovi vsebujejo enake množinske koncentracije topljenca. Katera raztopina ima najmanjši pH?

Katerih ionov je največ v nasičeni raztopini barijevega hidroksida?

<NAZAJ
>NAPREJ92/245